Vinnarna i gåspennan

20 juni 2019

Danderyds gymnasium har genom lärarna i Svenska, Carina Lundkvist och Thomas Lindell, skapat en ny novellskrivartävling ”GåsPennan”, en tävling där alla elever i åk 1-3 kan delta. För att få inspiration till novellskrivandet fick eleverna den 21/3 träffa författarna Jenny Åkervall och Lina Bengtdotter på en inspirationsträff i Mini-aulan. Jenny och Lina berättade om sin respektive resa till att bli författare och om sin skrivprocess. Eleverna fick också flera inspirerande tips och råd för att lyckas i sitt eget novellskrivande till tävlingen.

Årets Juryn bestod av lärarna Carina och Thomas, författarna Jenny Åkervall och Lina Bengtsdotter samt skolans bibliotekarier Monica Liljedahl och Kristina Tingvall. Över fyrtio bidrag skickades in till novelltävlingen. Juryn fick ett hårt arbete att välja ut tolv bidrag som skulle gå vidare för en ytterligare process för att sedan välja ut den vinnande novellen. Juryn utsåg också några ”bubblare” av de tolv utvalda novellerna som de ansåg hade ett spännande innehåll och andra litterära kvaliteter.

Årets vinnare av Gåspennan 2019 gick till avgångseleven Annika Sigfridsson S16e och priset delades ut på studentexamen 5 juni. Det fina priset bestod av presentkort på litteratur, en presentask med noveller från Novelix, en handbok i litterärt skrivande, en signerad utgåva av en roman från författarna i juryn samt ett personligt möte med författarna Lina Bengtsdotter och Jenny Åkervall där vinnaren kommer få tips och idéer för att utvecklas i sitt skrivande.

I årets tävling delades också ut ett specialpris av årets bästa novell enligt skolans bibliotekarier Monica och Kristina. 2019 novellpris gick till Louise Löfstedt i N18e.
Författarna till de tolv noveller som gick vidare i tävlingen fick en presentask med noveller från Novelix.
Tävlingen fortsätter under nästa läsår så håll utkik efter information under hösten.

Gåspennans vinnare 2019

  • Årets vinnare Annika Sigfridsson S16e
  • Årets novell andra placering Caroline Olsmats N16a
  • Årets bästa novell bibliotekspriset Louise Löfstedt N18e
  • Årets bubblare åk 2 Isabelle Leffler S17e och Shuangao Tang E17c
  • Årets bubblare åk 1 Liam Walford T18b och Rebecca Schale T18a


Klicka här för att läsa Annika Sigfridssons novell Porslinsduvan
Klicka här för att läsa Caroline Olsmats novell
Klicka här för att läsa Louise Löfstedts novell
Klicka här för att läsa Isabelle Lefflers novell
Klicka här för att läsa Shuangao Tangs novell
Klicka här för att läsa Liam Walfords novell
Klicka här för att läsa Rebecca Schales novell