Gamla Elever

9 oktober 2017

Framtiden efter gymnasiet är en resa med olika vägar som leder till olika mål. Under detta läsår kommer ni som läsare få träffa gamla elever på från Danderyds gymnasium och lära känna dem lite bättre. Små nedslag i dessa olika vägar till framtiden. Först ut är Anton Kasian Edberg! Anton är född 1995 i Solna och studerar andra året på inriktningen fri konst på Konstfack. Mellan 2011-2013 gick Anton på Danderyds gymnasiums Samhällsinriktning.

Som konstnär arbetar Anton mycket med populärkulturella referenser och hans verk vittnar om en längtan efter det förflutna:

”Tänkt dig att du sitter i en lädersoffa från 2002, tv-boxern med 122 kanaler är inkopplad och du sitter och zappar mellan kanaler… Man kan säga att tv-apparaten var min tredje förälder, jag älskade tecknat. Favoritkanalen var Cartoon Netwoork. Där fanns några av mina favoritprogram då, så som Scooby doo, Dexters laboratorium och Johnny bravo.”

anton1

Anton arbetar i mycket olika material och tekniker, i hans ateljé är skulpturer av t.ex. turtles och snobben utspridda bland färg och tavlor han arbetar på. Ett frekvent förekommande tema är katter som finns målade med airbrush eller som en 1 meter hög glittrig skulptur i kattform:

”Jag älskar att pröva på nya saker! Finns inget som är så underbart som att pröva på nya material. Eftersom man spenderar så fruktansvärt mycket tid inne i ateljén måste man göra arbetet utmanande för en själv. Därför hoppar jag mellan olika medier hela tiden. En period kan jag endast teckna på post-IT lappar och andra stunden försöka lära mig att måla airbrush. Allt för att inte bli uttråkad i studion.”

anton3