Välj en estetisk fördjupning

8 maj 2020

Omvalsprocess 2020

Nu börjar vi närma oss sista chansen att göra sina gymnasieval inför höstens skolstart. En utbildning som är särskilt speciell och erbjuder dig som elev en unik möjlighet att utveckla både dina akademiska och kreativa förmågor i kombination med varandra är våra estetiska fördjupningar som finns på både samhälls- och naturprogrammet. Du kan välja mellan teater, musik och bild. Läs gärna mer om respektive fördjupning här.

Till dig som söker estetfördjupning på DAGY - Det går att välja fördjupning fram till 15:e maj! Klicka här för att komma till Gymnasieantagningen. Pga risken för spridning av Corona-viruset har vi i år genomfört filmade och fotade ansökningsprov som mejlats till undervisande lärare. Nedan följer instruktioner för hur du ansöker till just den utbildning du har sökt, oavsett om det är på samhälls- eller naturprogrammet. Ni behöver skicka in era arbetsprover senast den 25 maj.

Bild och Formgivning

  • TECKNING

rita av ett hörn i ditt rum. Använd blyerts och försök få med både skuggor och högdagrar (ljus).

  • MÅLNING

Här kan du ta en något du målat i skolan och är nöjd med. Om du inte har något får du göra en ny målning. Valfritt material och motiv men var gärna generös med färger.

  • TEXT

Skriv några rader om din teckning och målning samt något om dig själv.

Allt fotas av och skickas digitalt till
Kontaktperson:
Robert Lindström
robert.lindstrom@danderyd.se

Musik

Har du sökt musik? Följ dessa instruktioner:
-Spela in en film där du spelar och/eller sjunger minst två musikstycken/låtar, gärna av olika karaktär eller genre på ditt huvudinstrument. Filma gärna så att vi ser så mycket av dig som möjligt. Är ditt huvudinstrument sång gäller samma sak, sjung två sånger. Kompa gärna dig själv om du kan.

-Vi har dessutom en obligatorisk sång: ”Vem kan segla för utan vind”. Sången finns att hämta här: klicka här. Välj vilken ton du vill börja sjunga på så att det passar din röst.

-Om du har fler färdigheter, t.ex. spelar flera instrument, skriver egna låtar m.m. ser vi gärna att du visar upp även detta. Du kan aldrig få minuspoäng!

-Berätta också lite om dig själv, ditt namn, vilken skola går du i, varför söker du ett program med musikinriktning, hur har du lärt dig spela det du visar upp, brukar du spela sjunga tillsammans med andra.

-Tänk på att våga ta plats, försök att sjunga och spela så att det hörs ordentligt.

-Du får naturligtvis dela upp detta i flera ”film-snuttar”.

Filmerna kan du ladda upp på https://wetransfer.com/ och sedan skicka länken till staffan.isback@danderyd.se samt anders.henriksson@danderyd.se

Kontaktpersonr:
Staffan Isbäck
08-568 913 54
staffan.isback@danderyd.se
Anders Henriksson
anders.henriksson@danderyd.se

Teater

Klicka här för instruktioner till ansökan på distans

Kontaktperson:
Martin Lange
08-568 913 55
martin.lange@danderyd.se

Bedömning

I bedömningen av samtliga förkunskapsprov räknar man enligt följande, Proven bedöms enligt betygsstegen A-F, och räknas ihop på följande sätt:

  • A = 320 p
  • B = 280 p
  • C = 240 p
  • D = 200 p
  • E = 180 p
  • F = 0 p

Därefter adderar man den sökandes grundskolebetyg till poängen på förkunskapsprovet, för att få fram den slutgiltiga poäng som man ansöker till programmet med. Högsta möjliga slutgiltiga poäng blir alltså 660 p (320 x 2 + 20p för eventuellt språkval). Ditt förkunskapsprov är alltså lika mycket värd som dina grundskolebetyg i ansökan till en estetisk fördjupning.”